OVER MIJ *

The Lee of
thethe DarkDark

404

Bart Slangen doorbreekt op kousenvoetjes de perfectie vanuit de idee dat je niet moet schilderen wat je ziet, maar dat je de zichtbare wereld kunt anticiperen. Hij leidt ons rond in een wereld die we herkennen maar die toch bevreemdend is, een wereld die niet echt gebonden is aan tijd en ruimte. Uit zijn beelden spreekt een ietwat melancholisch verlangen naar schoonheid, zuiverheid en toch ook perfectie.


– Daan Rau

Bart Slangen concentreert zich op ongewone landschappen, zoals bijvoorbeeld een autosnelweg met brug. Schildertechnisch creëert hij in zijn groengetinte beelden een soort bevreemdende 'valavond' of is het integendeel 'het uur tussen hond en wolf', het ochtendlijk moment van twijfel over welke richting het nu uit moet? Zijn werken stralen in elk geval zowel rust als onrust, intimiteit als afstandelijkheid, zekerheid en twijfel uit. Die dualiteit maakt ze precies zo boeiend.

– Els Wuyts

Het werk van Bart Slangen oogt in een eerste blik eerder gewoon, zowel landschap als portret. Maar toch voel je een soort bevreemding…

Door het weglaten van bepaalde elementen -in zijn landschappen zie je zelden of nooit een menselijke aanwezigheid- en het monochrome kleurgebruik creëert hij een melancholische en mysterieuze sfeer. Het blauw-groen-grijze palet zorgt voor een niet exact te bepalen tijdstip, een mistige ochtend of opkomend duister. De ‘pixels’ zijn een metafoor voor een parallelle wereld of een portaal naar deze (droom-)wereld.

De werken van Bart stralen onrust en twijfel maar ook intimisme en romantiek uit.
Zijn schilderijen zijn technisch bijna klassiek maar de oorspronkelijke helderheid en scherpte wordt bewust voorzien van een troebel glacis, een laag ruis. Ze balanceren tussen een fotografische en geschilderde eigen wereld. Steeds weer die dualiteit die zijn werk zo eigen maakt.

EXPOS *
2022

MIJN LANDSCHAP

Morbee Gallery
Knokke-Heist

2019

FROM LANDSCAPE TO ABSTRACTION

Galerie Lieve Lambrecht
Merendree

STEPHAN BALKENHOL / BART SLANGEN

Inter Art Center
Hasselt

2017

PARK

Tilburg

2016

IMAGES ARE THE NEW THINKING #4

Poortgebouw Abdijsite
Herkenrode

LANDSCAPES & MILESTONES

Galerie Lieve Lambrecht
Merendree

2015

VILLA DE OLMEN

Olmen

2013

A SECRET SHOW

Bart Slangen-Jerry Heymans-Yves Velter
Melle

2012

DAS UNHEIMLICHE

galerie Lieve Lambrecht
Merendree

2010

BART SLANGEN / GIDEON KIEFER

Dommelhof
Neerpelt

2007

fw:PAINTING - Les invité(e)s

Cacaofabriek
Helmond (NL)

CIAP

Hasselt

2006

PAINTED

Galerie Link
Gent

MILLA-TUNES

Galerie Oost
Maasmechelen

2004

BART SLANGEN / ZJUUL DEVENS

Galerie Link
Gent

2002

ROADZ

Galerie Oost
Maasmechelen

Back to top